Ahmet ERASLAN

Birlik rahmet, ayrılık azaptır.

BAŞÇİFTLİK’İN YOLU YOK, BELEDİYESİ VAR (4)

1968 yılında köyde belediye teşkilatı kuruldu, emekli bir polis olan İhsan Şen Başçiftlik Belediye Başkanı seçildi. Sivas Lisesi ikinci sınıfından ayrılıp polislik mesleğine geçen İhsan Şen Ankara Emniyet Müdürlüğü basın bürosu şefliğinden emekli olmuştu.
Başkan, devletin işleyişini de resmi ilişkileri de iyi bilen birisi. Köyün diğer sorunları gibi yol için de gerekli girişimlerde bulundu. Önceki yetkililer gibi o da bu yolu bir numaralı sorun olarak gördü.
Devlet yetkililerinin Başçiftlik’in “Halkçı” denilen siyasi eğilimine karşı olan tutumları mıdır, yoksa yol güzergahının zorlu doğal yapısı mıdır bilinmez ama her defasında yasak savma gibi küçük düzeltmeler ihtiyaca cevap verecek bir sonuç doğurmadı.

Artık Başçiftlik’te ortaokul da açılmış, Niksar ve diğer bölgelerle ulaşım ihtiyacı daha da artmıştır.
Ortaokula atanan İngilizce öğretmeninin, emekli asker olan kayın babası belediyeyi ziyarete geldi bir gün. Başkan İhsan Şen’e, Başçiftlik’e gelirken yolda çektikleri çileyi anlattı. Belediye Başkanı ve yönetimini sert biçimde eleştirerek çekilen bu çileye neden çare bulmadıklarını sordu.
Başkan İhsan Şen, yaptıklarını ve mücadelesini anlattı, “Her türlü müracaat ve yazışmayı yapıyoruz ama yetkililer hep kulak arkasına atıyor” dedi.
Misafiri, “Yaptıklarınızın yetersiz olduğu, yolun bu günkü halinden belli. Yetkilileri etkilemek için daha fazlasını yapmalısınız” diye biraz da yüksek perdeden eleştirisini sürdürdü.
İhsan Şen, “Komutanım! Her türlü yolu deniyorum. Ankara, Tokat derdimi anlatmadığım kişi ve makam kalmadı, Daha ne yapabilirim?”
Emekli Asker ziyaretçi, “Anayasaya göre gösteri ve yürüyüş yapma hakkınız var. Yığarsın köylüyü Kaymakamın kapısına, derdini öyle anlatırsın.”
Emekli polis olan İhsan Şen, “Komutanım! Ne diyorsunuz? Bu köye ‘Halkçı’ diye zaten iyi gözle bakmıyor yetkililer, işlerimiz hepten sarpa sararsa iş daha kötüye gider.”
Emekli asker olan ziyaretçi, “Devletin içinde aklı başında bir dolu yetkili var Başkan! Elbet biri çıkar bu kadar insanın derdi ne diye isteğinize kulak verir, sesinizi duyan biri olur. Bence siz hakkınızı zorlayarak alma noktasına çoktan gelmişsiniz.”
İhsan Şen biraz düşündükten sonra, “Komutanım! Bana birkaç gün izin verin, ben encümen (meclis üyesi) arkadaşlarımla bu konuyu görüşeyim, size haber veririm” dedi.
Adam, “Başçiftlik’e karşı bir önyargı varsa yolu kullanan komşu köyleri de işin içine almayı unutmayın Başkan. Gösteri yapmak Anayasal hakkınız. Bir polis olarak bunu en iyi sen bilirsin” diyerek izin istedi ve ayrıldı belediyeden.
İhsan Şen, adam gittikten sonra biraz daha düşündü. Konuyu meclis üyeleri ile konuşmaya karar verdi. Meclis üyeleri köyün ileri gelenlerinden oluşuyor, her siyasi eğilime yatkın üyeler var ama aralarında hiç siyasi çekişme olmuyor. Hepsi İhsan Şen’e güveniyor ve onu hep destekliyor.
Başkan, meclis üyelerine haber göndererek belediyeye çağırdı.
Cemil Aymak, İbrahim Aymak, Ahmet Namlı, Abdullah Özdemir, Mehmet Yüce, Mahmut Kaya, Celal Bayram, Ahmet Kılıç, Mehmet Yavuz, Cevat Avşar ve Şevket Kapusuz’dan oluşan meclis üyelerine konuyu açtı.
Belediye meclis üyeleri biraz da şaşırarak birbirlerine baktılar. Kısa bir sessizlikten sonra konuyu tartıştılar, değerlendirdiler. İçlerinden sadece Mehmet Yüce biraz tereddütlü idi ama itiraz da etmedi.
Aralarından beş kişilik bir heyet oluşturdular. Bu heyet komşu köylerle görüşecek, gerekli hazırlıkları yapacaktı.
Seçilen heyettekiler: Celal Bayram (Tırık Celal,) Mehmet Yüce (Çemrek,) Cemil Çavuş (Aymak), Ahmet Kılıç (Terzi) ve İbrahim Aymak (Kırbıyığın oğlu)
Heyet önce köyde nabız yokladı.
“Köylüyü anarşist mi yapacaksınız” diyen de oldu, alınan kararı sonuna kadar destekleyen de oldu. Yol çilesi herkesin ortak derdiydi. Büyük çoğunluk “Bu işe varız” dediler.
Mehmet YILDIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir